Magyar Közút diszpécseri rendszer

2015 júliusától vettünk részt a Magyar Közút Integrált úthálózat-üzemeltetés megvalósítási projektjében, melynek keretében szoftverfejlesztő partnerünkkel, a SeE Enterprise Kft.-vel együtt diszpécseri rendszer fejlesztése volt a feladatunk. A rendszer olyan országos információ gyűjtő és feldolgozó rendszer, melyet a megyei, mérnökségi és központi diszpécserek mellett az útüzemeltetés irányítói is használnak a nap 24 órájában.

Az intraneten futó webes felületen lehetőség van többek között bejelentések, balesetek, korlátozások, elzárt települések rögzítésére, kötelező útállapot- és időjárás jelentések leadására, dolgozók és munkagépek karbantartására, munkavégzési utasítások készítésére és nyomtatására, úthibák- és jelzőlámpa hibák rögzítésére, illetve az elektronikus naplóbejegyzések megtekintésére. Az egyes eseményekről (megadott feltételek teljesülése esetén) e-mail értesítéseket küld a mérnökségek számára.

A program számos rendszerrel összeköttetésben van:

- Az integrációs pontokon keresztül SAP-val kommunikál
- Útállapot és időjárás jelentések leadásakor lehetőség van a meteorológiai rendszer adatainak lekérdezésére
- Balesetek és korlátozások rögzítésekor adatokat továbbít az Útinform rendszerének
- Pontos helyazonosítás webservice-en keresztül

Az adatok bevitelekor egy megadott útszakasz (útszám, illetve kilométer és méter alapján) térképen is megjeleníthető. A megjelenítés egy OpenLayer térképen történik, melyen a Magyar Közút által biztosított WMS rétegek, valamint a nyilvános webkamerák képei is elérhetőek, megjelenítésük ki-be kapcsolható.

A program a rögzített adatokból előre meghatározott tartalmú riportokat képes előállítani (pl. aktuális balesetek, aktuális korlátozások, gépmozgások, sókészletek, sófelhasználás), ezeket PDF, XLS illetve HTML formátumban exportálni is tudja.

A projekt során szerver oldalon Java, kliens oldalon HTML, CSS és JavaScript (jQuery) technológiákat használtunk, a háttérben pedig egy PostgreSQL adatbázis dolgozik. A riportok generálását a JasperReports Library végzi.

A fejlesztési fázisban számos fejlesztő céggel együttműködtünk, változatos feladatokban vettünk részt, és jó néhány kihívással szembesültünk, melyeket sikerrel vettünk.