CityTaxi Onboard egyedi Android alkalmazás

A fővárosi taxisrendelet jogszabályban kötelezi a taxitársaságokat arra, hogy az URH helyett a csendes, GPS-alapú címkiadást használják. A City Taxi számára szoftverfejlesztő partnerünkkel, a SeE Enterprise Kft.-vel közösen készítettünk programot. A GrandSoft feladata a taxisofőröknél elhelyezett, több mint 800 tablet PC-n futó Android alkalmazás elkészítése volt.

A szoftver GPRS kapcsolaton, UDP protokollon keresztül kommunikál a diszpécseri központ szerverével. A kommunikáció programozása egy előre meghatározott specifikáció alapján történt.

A taxisofőr bejelentkezése után a program folyamatosan küldi a GPS pozíciót és irányt a szervernek, így a központban folyamatosan nyomon követhető a sofőrök aktuális pozíciója.

A szoftver képes a szervertől érkező fuvarok fogadására, majd a fuvar végén azok lezárására. A diszpécser központból üzenet is küldhető a sofőröknek, a sürgős, prioritást élvező üzenetek érkezésekor a tablet folyamatos hangjelzést ad. A sofőr tetszőlegesen "szabad" vagy "pihen" állapotba állíthatja a tabletet, utóbbi esetben a szerver a fuvarok kiküldésekor figyelmen kívül hagyja.

Gyorsüzenetek küldését is támogatja a program, egy gombnyomással elküldhetőek a leggyakrabban használt üzenet típusok (címet várok, utcai leintés, reklama, stb.) a szervernek.

A tableteken iGO navigáció van telepítve, az iGO SLAPI-n keresztül integráltuk a navigációs szoftvert, így a program egy gombnyomással a listában szereplő címre navigálja a sofőrt.

Ez a program egy kitűnő gyakorlat volt arra, hogy az Android alapú szoftverfejlesztés számos területét érintve egy stabilan működő, felhasználóbarát alkalmazást készítsünk, és nagyon jól szemlélteti, hogyan használhatóak ki maximálisan az egyedi szoftverfejlesztés előnyei.