Érintőképernyős szoftverek

 

Napjainkban egyre elterjedtebb az érintőképernyős számítógépek, terminálok, kiosk-ok alkalmazása, melyek nyilvános helyen történő információátadást és szolgáltatások biztosítását teszik lehetővé.

Az érintőképernyős eszközök 

Ezek az érintőképernyővel felszerelt, modern eszközök egér, billentyűzet és más periféria közbeiktatása nélkül, a felhasználó ujjával vezérelhetőek. A felhasználási helytől függően léteznek beltéri vagy kültéri kivitelű eszközök. A forgalmazók általában Windows vagy Linux operációs rendszerrel telepítve szállítják. Az asztali számítógépeknél megszokott csatlakozási felületekkel vannak ellátva (pl. Ethernet, soros, USB), ezáltal csatlakoztathatóak az Internetre, valamint nyomtatók, bankkártya-leolvasók, vevőkijelzők és egyéb olyan preifériák kapcsolhatók hozzájuk, melyek kiválóan képesek együttműködni az eszközön futó szoftverrel.

Amennyiben az eszköz rendelkezik Internet kapcsolattal, a rajta futó szoftver automatikusan frissíthető, ellenkező esetben (akár mindössze egy USB-kulcs segítségével) manuálisan végezhetjük el a program frissítését a legújabb verzióra.

Érintőképernyős? Az biztos drága!

Nem feltétlenül. Az érintőképernyők fejlesztése napjainkban eljutott arra a szintre, hogy előállításuk nem jár többletköltséggel a gyártók számára (egy ugyanakkora, nem érintőképernyős változathoz képest), így egy-egy nem érintőképernyős készülék forgalomba helyezésének üzleti megfontolásai nincsenek. Az áruk olyan mértékben csökken, hogy várhatóan rövid időn belül minden eszközben megjelenhetnek, akár a legszokatlanabb helyeken is. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az operációs rendszereket gyártó cégek ebbe az irányba is fejlesztik legújabb rendszereiket.

Alkalmazási területek

Az érintőképernyős eszközök használati módját alapvetően két csoportra bonthatjuk:

Belső ügyviteli szoftver futtatása, kollégák munkájának elősegítése

Az érintőképernyős szoftver szolgálhat meglevő ügyviteli szoftverének kiegészítéseként, vagy teljes egészében végezheti cége ügyvitelének irányítását. Tervezésekor nagy hangsúlyt fektetünk a könnyű kezelhetőségre, kialakításakor elsődleges szempont, hogy a program biztosítsa a folyamatos munkavégzés lehetőségét.

Vásárlók, ügyfelek tájékoztatása, információközlés, interaktív szoftverek futtatása

Az interaktív, valamint a képeket megjelenítő, videót lejátszó szoftverek különböző helyszíneken nyújthatnak hatékony információközlést, valamint vásárlásra ösztönző tevékenységet.

Amennyiben rendelkezik üzlethelyiséggel, az érintőképernyős eszközöket használhatja termékei bemutatására. A programot összekapcsolva egy raktárkészlet-nyilvántartó rendszerrel a vásárló az általa kiválasztott termékekről és a készletről gyorsan, pontos és teljes körű információt kaphat. Ez nagymértékben ösztönözheti őt az adott termék megvásárlására.

Az eszközt kirakatba telepítve az utca emberét is megcélozhatja a szoftver által közölt információk segítségével, így a nyitvatartási időn túl is elérhetővé válik kínálata, legyen szó akár termékről, akár szolgáltatásról.

Kiállításokon, standokon elhelyezve maradandó élményt nyújthat látogatóinak, ha egy interaktív szoftver segítségével tartalmas, hasznos információval látja el őket, elősegítve ezzel szabadidejük tartalmas eltöltését.

Néhány terület (a teljesség igénye nélkül), melyen sikerrel alkalmazhatóak az érintőképernyős eszközök és az azokra írt szoftver:

  • Lakossági ügyintézés: önkormányzatok, bankok, ügyfélhívó- és sorszámosztó rendszerek
  • Szállások, éttermek, szórakozóhelyek, látnivalók bemutatása
  • Termékek, szolgáltatások bemutatása, tájékoztató rendszerek, egyedi igények felmérése és rögzítése: pl. autószalonokban képek megtekintése, egyedi konfiguráció összeállítása, színek, felszereltség kiválasztása
  • Jegyértékesítés, önkiszolgáló jegy eladás: térítéses üzemeltetés, a felhasználók pénzérme vagy bankjegy segítségével egyenlítik ki a díjat, mely zárt rendszerű kasszában tárolódik, és csak az arra jogosult személy férhet hozzá
  • Internet kávézók, Internet-pontok: ingyenes vagy térítéses Internet-hozzáférés biztosítása, webkamera csatlakozás, elektronikus képeslap küldési lehetőség
  • Éttermek: elektronikus étlap (lapozható, kereshető, kategóriánként szűrhető), rendelés felvétel, fizetés

Az érintőképernyős eszközre készített szoftver használata

Irányítás a felhasználó ujjával

A normál (single-touch) érintőképernyő pontosan úgy működik, mint egy egér. A "kattintás" a képernyő megérintésével váltható ki. Multi-touch érintőképernyő esetén az eszköz képes felismerni a két-vagy több ponton történő érintést is. Egyik ilyen multi-touch művelet az ún. "pan-to-zoom", mely során a hüvelyk- és mutatóujj közelítése és távolítása váltja ki a képernyőn megjelenő információ kicsinyítését és nagyítását.

A képernyőn valamely objektumra klikkelve, majd azt egy másik helyre vagy objektumra húzva valósul meg a "fogd és vidd" (angolul "drag and drop") módszer. Amint a képernyő felületéről leemeljük ujjunkat, a programban a "drag and drop" mozgatáshoz rendelt funkció végrehajtódik.

A fent említett módszereken, műveleteken kívül a program képes felismerni a kattintás és mozgatás kombinációit, ez az ún. "gesture". A mozgatás irányától és hosszúságától függően a szoftver bizonyos funkciók végrehajtására utasítható. Ilyen funkció pl., ha a képernyő alsó részén, balról jobbra vagy jobbról balra történő "lapozó" mozdulattal az előző ill. következő oldalra váltunk.

Irányítás a képernyő-billentyűzettel

Érintőképernyős szoftvereinket beépített képernyő-billentyűzettel látjuk el, partnereink számára ennek a billentyűzetnek a használatát javasoljuk. Eddigi tapasztalataink alapján az operációs rendszerek beépített képernyő-billentyűzete nem elég ergonómikus, nem használható megfelelően a kényelmes és zökkenőmentes munkavégzéshez (a billentyűk túl kicsik, egy klikkeléssel két gombnyomást vált ki, stb…).

Az egyedi szoftver beépített billentyűzete a megrendelő igényeinek megfelelően testre szabható, a gombok felirata és a hozzájuk rendelt funkciók tetszés szerint változtathatóak.

Mi a különbség az érintőképernyős szoftver és hagyományos társai között?

Az érintőképernyős eszközökre írt egyedi szoftver esetén szem előtt kell tartani, hogy a program vezérlése nem egérrel történik, hanem a felhasználó ujjával. Ez nem tesz lehetővé olyan pontos "kattintást", tehát a szoftver kialakításakor a hagyományosnál nagyobb elemeket (gombokat, jelölőnégyzeteket, választógombokat, görgetősávokat) kell használnunk.

A hagyományos asztali számítógépeken futó alkalmazások elkészítése esetén, melyet kollégái, alkalmazottai használnak, nem elsődleges szempont a design. Ezzel szemben pl. egy kioszk terminál esztétikus kialakításával az adott helyiség dísze lehet, így a rajta futó szoftver sem maradhat le ettől a színvonaltól. Az Ön által megálmodott program grafikai tervezését is elvégezzük, és ennek megfelelően készítjük el Önnek, így egyedi szoftvere olyan ruhában jelenhet meg, mely méltó cége arculatához.


érintőképernyős szoftver programozás egyedi szoftver szoftverfejlesztés